• Letný tábor ŠKD
          • Letný tábor ŠKD

          • SEDMIČKÁRI sa zmenili na Keltov SEPTIMÁNOV

            Keď sa v roku 1990 uskutočnil 1.letný pobytový tábor školskej družiny, len málokto veril, že sa o viac ako 30 rokov táto tradícia neporuší. A tak sa stalo aj tentoraz, keď sme sa vybrali po stopách Keltov.

            Stroj času sa nám na úvod pokazil a posunul nás dozadu, až do doby kamennej. Nevadí. Opracovávali sme kamene, spoznali pazúrik, obsidián... Potom nás zase presunul do doby bronzovej, vyrábali sme hlinené nádoby, zakladali oheň, vyrábali šperky, učili sa spoznávať liečivé rastliny...

            Stroj času si s nami zase pohral a preniesol do doby železnej, kde aj Kelti Septimáni začali pracovať so železnými nástrojmi a vyrábať ich. Viete o tom, že žili aj na mieste, kde sme sa v tábore práve nachádzali? Na Priedhorí – kúsok od Púchova, volali sa aj ľudia púchovskej kultúry.

            Pred 2000 rokmi Kmeň Keltov viedol múdry muž, volali ho druid, poznal tajomstvá prírody a vedel všetky legendy kmeňa naspamäť.

            A na záver sme sa ocitli v Rímskej ríši, s ktorou mali Kelti obchodné spojenia a kde panoval Marcus Aurélius. Poznáme rok 179, nápis na hradnej skale, ako sa vtedy obliekali, čo jedli...

            Takto to vyzeralo na Priedhorí. Samozrejme nechýbali nám typické táborové aktivity ako súťaže, hry, opekanie, Dúpna jaskyňa, turistika, športové zápolenia... Bolo super. Už teraz sa tešíme na klubácky tábor 2023!

        • Letná činnosť ŠKD
          • Letná činnosť ŠKD

          • Tohtoročná letná činnosť nášho ŠKD bola pestro naplánovaná a deti sa mali naozaj na čo tešiť.

            Súťaže v družstvách, kvízy, tvorivé dielničky a hru v herni i na dvore, nám obohatili výlety na gazdovstvo Uhliská a do Šterús. Deťom poskytli kontakt s koníkmi a inými hospodárskymi zvieratami.

            Potešilo nás aj perfektne pripravené divadlo s pánom Bystrickým "O Červenej čiapočke v nových šatách." V Karneri sv. Michala, v Katovom dome, ale aj v Hoteli Elizabeth sme si zopakovali kúsok histórie.

            V knižnici mali pre nás pripravený program s čítaním a stavaním si z lega.

            Prišla k nám„ Farmička“ s poníkom a zvieratkami, ktoré sme si všetky mohli pohladkať.

            Navštívili nás aj hasiči, ktorí nám prezradili kopec informácií o svojej práci a aj nás trošku pooblievali.

            Leto v ŠKD bolo tento rok naozaj bohaté na zážitky – kuk fotky.

        • Putovný pohár CVČ
          • Putovný pohár CVČ

          • Žiaci I. C sa zapojili do celoročnej súťaže o putovný pohár Centra voľného času, kde obsadili tretie miesto. Srdečne blahoželáme!

        • Nordic walking
          • Nordic walking

          • NORDIC  WALKING aktivít v prírode sa zúčastnili žiaci z 1. A, 2. A  a 2. C v sprievode pani učiteľky Z. Hrnčárovej, J. Pelechovej a A. Černickej.
            Ďakujeme NORDIC  WALKING CENTRUM TRENČíN  za príjemne strávený deň v pohybe.

        • Koncert s vyhodnotením projektu Výroba hudobných nástrojov (23. 6. 2022)
          • Koncert s vyhodnotením projektu Výroba hudobných nástrojov (23. 6. 2022)

          • Na základe žiackeho hlasovania získala najviac hlasov v kategórii veľkých strunových nástrojov gitara, ktorú vyrobili žiaci z 8. B: Veronika Buchová, Lenka Masariková a Filip Tunega. V kategórii malých strunový nástrojov ukulele, ktoré vyrobili žiačky z 8. A: Petra Barteková, Sandra Bohušová, Sandra Pešková a Natália Jablončíková. V  kategórií bicích  nástrojov veľký bubon, ktorý vyrobili žiaci zo 7. D: Adam Bariš a Jakub Klimo.

            Víťazom hlasovania gratulujeme. Zároveň veríme, že víťazmi sú všetci žiaci, ktorí sa zapojili do tohto projektu a dokončili svoje dielo. Odmenou je im radosťou z dobre vykonanej práce, obdiv spolužiakov, získanie nových zručností a skúseností.

            Poďakovanie patrí aj všetkým učiteľom výtvarnej, technickej  a hudobnej výchovy, ktorí vzájomnou spoluprácou a vedením žiakov prispeli k nádherným dielam.

            Súčasťou vyhodnotenia projektu bol koncert žiakov našej školy, ktorí nám  ukázali vysokú úroveň svojho hudobné talentu:

            1) Julius Klengel: Concerto  C dur, Michal Sijka - violončelo

            2) Autorské dielo: For the first time, Lilliana Ridziová – klavír, Olívia Hlucháňová – husle

            3) Turlough O´Carolan: The Foggy Dew, Alexandra Vilímková – harfa, Alžbetka Vilímková – flauta

            4) Yann Tiersen: Amelie z Montmartru (Sound Track), Nella Kotláriková -  klavír

            5) Michael Ganian: Accordeon Gold, Dominika Arpášová – akordeón

            6) Richard Clayderman: A Comme Amour, Filip Šebáň – klavír

            7) Jacques Offenbach: Kankán, žiačky 5. B – rytmická hra

            8) Páči sa mi jeden šuhaj švárny, Odam še neodam, Petra Zichová – ľudové piesne

            9) Pedro Silva: Omori – final duet, Michaela Červeňáková – klavír, Natália Červeňáková – husle

            10) Barbara Pravi: Voila, Olívia Hlucháňová – spev, Lilliana Ridziová – klavír, Michal Sijka – violončelo

            11) QUEEN: Bohemian Rhapsody, Olívia Hlucháňová – spev, Michal Sijka – klavír

            12) Edith Piaf: Non, je ne regrette rien, Olívia Hlucháňová – spev, Lilliana Ridziová –gitara

            Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme za príjemný umelecký zážitok.

        • Čítajme všetci
          • Čítajme všetci

          • Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne organizuje každý rok motivačnú medziškolskú súťaž v čítaní kníh pre žiakov v Trenčíne Čítajme všetci – čítanie je super.
            Projekt je zameraný na podporu čítania, ktorá spočíva v pravidelnom navštevovaní knižnice, účasti na vzdelávacích aktivitách, besedách a hlavne vypožičiavaní a čítaní kníh.
            Trieda 2.C a 2.A z našej ZŠ Hodžova 37 Trenčín boli tiež medzi najaktívnejšími a ocenenými v tomto školskom roku 2021/22. Dňa 27.6. 2022 sa uskutočnilo odovzdanie diplomov.
            Deti sa potešili sladkej odmene, ale i náučnej knihe o Slovensku, ktorou si obohatíme naše triedne knižnice a vzdelávanie na hodinách vlastivedy.
            tr. učiteľky: Mgr. A. Černická, Mgr. J. Pelechová

        • Deň v Haluzickej tiesňave
          • Deň v Haluzickej tiesňave

          • Dňa 22.6.2022 žiaci 2.A a 2.C opustili školské lavice a vybrali sa vzdelávať priamo do lona nádhernej prírody formou zážitkového učenia v Haluzickej tieňave. Aktivity lesnej pedagogiky pripravili lesní pedagógovia pri príležitosti 10.výročia otvorenia Náučného lesného chodníka Haluzická tiesňava.
            V úvode stretnutia sme sa naučili lesnícky pozdrav: “Lesu zdar”. Milí lesní pedagógovia nám zaujímavo rozprávali o význame a funkcii lesa a pripomenuli nám význam ochrany našich lesov. Vo vedomostnej časti deti spoznávali semienka rastlín, zvuky prírody a zaujímavými didaktickými pomôckami si overili svoje znalosti z environmentálnej výchovy.
            Chválime deti, ktoré sa aktívne zapájali a na mnohé otázky vedeli aj odpovedať. V ďalšej časti deti zaujali rôzne pohybové aktivity – Zahrali sa na veveričky, netopierov a vyskúšali si vystavať hniezdo z dostupných prírodnín. Prechod náučným chodníkom cez Haluzickú tiesňavu bol príjemnou a osviežujúcou prechádzkou v tôni stromov počas horúceho dňa.
            V závere sme ešte obdivovali ruiny románskeho kostolíka. Počas letných prázdnin sa určite oplatí zastaviť na tomto čarovnom mieste.
            Mgr. A. Černická, Mgr. J. Pelechová

        • Rozprávkový zámok v Bojniciach a Arakovo
          • Rozprávkový zámok v Bojniciach a Arakovo

          • Nádhernými priestormi Bojnického zámku previedli dňa 16.6.2022 žiakov 2. A a 2. C známe rozprávkové bytosti. Príbehy klasických slovenských rozprávok - Dlhý nos, Laktibrada a O troch grošoch pripomenuli deťom nevyhnutnosť vzájomnej pomoci, spolupatričnosti, pomoci a solidarity. Šťastný koniec rozprávok nám všetkým prináša nádej v lepšiu budúcnosť. Ďalšou zastávkou bola najväčšia kontaktná ZOO s arami - Arakovo.
            K najväčším papagájom na svete niektorí pristupovali odvážne, iní s obavami i rešpektom. Z výletu sme sa vrátili šťastní a plní zážitkov.

            tr. učiteľky: Mgr. J. Pelechová, Mgr. A. Černická

        • ŠKD: Deň otcov
          • ŠKD: Deň otcov

          • Pri príležitosti Dňa otcov sa naše deti rozhodli verne zobraziť svojich oteckov a zachytiť ich tváre na portrétoch, ktoré budú zdobiť plot nášho klubu až do pondelka. Príďte sa pozrieť.
            Druhá akcia venovaná našim oteckom k tomuto dňu má názov Beh budúcich otcov. Beží sa v zástere, s bábätkom pod pazuchou, s taškami, pri hrncoch a nočníkoch, skrátka aby sme si vedeli dobre predstaviť, o čom otcovstvo vlastne je a aby sme vzdali hold všetkým šikovným oteckom, ktorí popri tom zarobia ešte aj peniaze na chod domácnosti.

        • Výroba hudobných nástrojov
          • Výroba hudobných nástrojov

          • Tri mesiace pracovali žiaci na hodinách výtvarnej, technickej a hudobnej výchovy na projekte: VÝROBA HUDOBNÝCH NÁSTROJOV.

            Hlavnými myšlienkami bolo:
            • spoznanie hudobného nástroja
            • recyklácia
            • tvorivosť
            • originalita
            Od 13. 6. 2022 – 22. 6. 2022 žiaci navštevujú výstavu týchto hudobných nástrojov a dávajú hlasy nástrojom, ktoré sa im najviac páčia. Hudobné nástroje sme rozdelili do troch kategórií:
            • Malé strunové nástroje – ukulele, bendžo, balalajka
            • Veľké strunové nástroje – gitara, harfa, citara
            • Bicie nástroje – bubny, bicie súpravy, bongá, dažďové palice, maracas (rumba gule), ozembuch.

            Výrobky žiakov si môžete prísť pozrieť 23. 6. 2022 (vo štvrtok) o 15:00 do školskej jedálne, kde bude vyhodnotenie súťaže s malým koncertom. Srdečne Vás naň pozývame.

        • Deň detí v ŠKD
          • Deň detí v ŠKD

          • 1. jún je pre všetky deti špeciálny deň. O jeho výnimočné prežitie sa tento rok opäť zaslúžili pani vychovávateľky zo ŠKD, ktoré pre všetkých sedmičkárov pripravili tradičný JARMOK - popoludnie s pestrými športovo-zábavnými disciplínami. Po splnení všetkých úloh si deti mohli vybrať z množstva krásnych cien v „Obchode“ . Pestrosť výberu pomohli zabezpečiť svojou výdatnou pomocou aj rodičia, ktorým touto cestou aj za deti ešte raz srdečne ďakujeme.

        • SUPERfinále Školský šport 2022
          • SUPERfinále Školský šport 2022

          • V dňoch 6 a 7. 6. 2022 sa v Trenčíne uskutočnili majstrovstvá Slovenska vo florbale žiakov základných škôl, pod názvom SUPERfinále Školský šport 2022.

            Na podujatí sa zúčastnili víťazi krajských kôl v kategóriách žiačky a žiaci. Trenčiansky kraj reprezentovalo v kategórii žiaci družstvo žiakov ZŠ HODŽOVA TRENČÍN. Počas oboch dní chlapci nenašli premožiteľa a zaslúžene sa tešili z víťazstva v celoslovenskom finále. Postupne si poradili v základnej skupine s chlapcami z Hlohovca, Banskej Bystrice a Michaloviec. Vo štvrťfinále zdolali rovesníkov z Bratislavy, semifinále opäť žiakov z Banskej Bystrice, no a vo finále im podľahli aj konkurenti z Dolného Kubína.

            Chlapcom posielame veľkú gratuláciu a ďakujeme im za vzornú reprezentáciu našej školy. Našu školu reprezentovali:
            Bariak Matej 9. C, Bórik David 9. D, Ďurčo Juraj Jonas 8. E, Goljer Adam 8. E, Jakubec Michal 8. E, Kollár Timotej 9. C, Kútik Dominik 8. D, Mikolka Andrej 9. A, Pisarčík Samuel 7. D, Ra Geonhu – Kay 7. D, Rázga Roman 9. D, Robota Maroš 8. C, Šlosár Denis 9. C, Tomík Tobias 8. E.
            Tréneri: M. Sojka a P. Zelenka.

        • Majstrovstvá sveta v detskom fitness
          • Majstrovstvá sveta v detskom fitness

          • Na Majstrovstvách sveta v detskom fitness 2022 v Srbsku dosiahli naše žiačky obrovský úspech. Majsterka sveta Alexandra Kaňová (V. C) a Elisa Forróová (VI. B) zo športového klubu REHAFIT, o. z., sme na vás hrdí a srdečne gratulujeme!

        • ŠKD: Deň matiek
          • ŠKD: Deň matiek

          • Tradičný Slávnostný Galaprogram venovaný všetkým mamičkám, sa po dlhej prestávke opäť dočkal svojej premiéry 8. mája 2022. Celý program sršal láskavým humorom, detskou snahou, radosťou a úprimným dojatím mamičiek, babičiek, ale aj oteckov, ktorí odchádzali spokojní a svoje ratolesti dosýta vyobjímali a vybozkávali. Fotky dokumentujú veľkú a rozsiahlu spoluprácu ŠKD, detí, školy, mesta (ďakujeme) a našich milých rodičov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú krásnu akciu.

        • Makrofotografia
          • Makrofotografia

          • Na Slovensku sa Deň Matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Žiaci 8.D triedy posielaju všekým maminám farebnú, voňavú makro kvetivovú krásu k ich sviatku. Na hodine výtvarnej výchovy sme sa venovali makrofotografii. Ide o fotografovanie z veľmi blízkej vzdialenosti. Projektovaný obraz je rovnako veľký ako je veľkosť fotografovaného subjektu. Žiakom sa páčila táto aktivita a mnohým sa podarili majstrovské kúsky.

        • Bádateľ vodného biotopu
          • Bádateľ vodného biotopu

          • Na hodine biológie v piatom ročníku (5.E) sa žiaci venovali spoznávaniu vodného biotopu. Keďže naša škola sídlí v blízkosti najdlhšej rieky Slovenska, chlapci podnikli vychádzku k jej brehom. Pozorovali prebúdzajúcu sa fanu a flóru jarného obdobia. Vychádzka a pozorovanie dali zaklad pre individuálne projekty. Ich rôznorodé, kreatívne a hravé spracovanie si zaslúži zverejnenie na školskom webe. Dobrá práca, chlapci! Onedlho nás čaká vychádzka na polia, lúky a pasienky ako aj vyhotovenie herbára. Už teraz sa teším na Vaše botanické skvosty. Silvia Hill